Saturday, April 19, 2008

RS JE NAGRADA ZA GENOCID U BIH

RS JE NAGRADA ZA GENOCID U BIH


- JASMILA ZBANIC -



20. Juli 2006

KOSTUNICA ISTI KAO MILOSEVIC

"Za genocid nad muslimanima Srbi su nagradjeni RS-om, ratni zlocinci su na slobodi, a ljude se ne tretira kao gradjane vec samo kao pripadnike naroda", rijeci su to sarajevske redateljice Jasmile Zbanic koju je proslavio njezin film "Grbavica".


Jasmila Zbanic SARAJEVO - "Za genocid nad muslimanima Srbi su nagradjeni Republikom Srpskom, ratni zlocinci su na slobodi, a ljude se ne tretira kao gradjane vec samo kao pripadnike naroda", rijeci su to sarajevske redateljice Jasmile Zbanic koju je proslavio njezin film "Grbavica".

U razgovoru za ceski dnevnik "Pravo" kojeg prenosi srbijanska agencija "Beta" Zbaniceva jos dodaje: "Zamislite da su Njemci poslije Drugog svetskog rata dobili mali teritorij po kojoj bi nacisti mogli slobodno setati, dok bi se zidovi tamo bojali uci. To je Republika Srpska".

Njezin film, koji tematizira silovanja muslimanskih zena nakon srpske okupacije sarajevskog naselja Grbavica, stigao je ovih dana u ceska kina, a Jasmila je njime zeljela pokazati kako nacionalizam na prostoru bivse Jugoslavije nikad nije porazen, prenio je Vecernji list.

Aktualnog premijera Srbije Vojislava Kostunicu nazvala je jednakim nacionalistom kao sto je bio Milosevic no, prema njezinim rijecima, Kostunica nema moc ni sredstva za slanje vojske i to je jedino sto ga razlikuje od Milosevica.

Redateljica "Grbavice" upozorila je i na slucaj srbijanske glumice Mirjane Karanovic koja je zbog prihvacanja uloge u filmu, u beogradskom tisku, nazivana "izdajicom svih Srba".

"Dvadeset i prvo je stoljece, a mi zivimo kao ovce, svako unutar svoga stada. Smijemo glasati samo u okviru svog naroda, ja, recimo, ne mogu da glasati za srpsku stranu, ni za hrvatskog kandidata. U televiziji morate imati predstavnike nacija, tako da srpski redatelj mora imati na primjer hrvatskog asistenta i muslimanskog producenta", rekla je Zbanic.

Zbanic zamjera poznatom redatelju Emiru Kusturici sto je u jeku rata dopustio da ga financira srpska televizija dodajuci kako se u filmu uvijek vidi odakle je novac dosao.

20.7.2006.
Pincom.info

No comments: